Forstå svampene før du plukker dem
v/ Martin Schier Christiansen, videnskabelig assistent, KU
“Biolog og svampeekspoert Martin Schier Christensen er en fortræffelig formidler, der evner både at fortælle teoretisk om, hvad svampe egentlig er, og samtidig være i øjenhøjde med deltagerne, der gerne vil kende de spiselige arter. Arrangementet var igen i år udsolgt, og vi nåede ud til grupper, vi normalt ikke ser, herunder også et par børnefamilier. De fik sig en glimrende lørdag i sensommerskoven, blev klogere på teorien og fik helt fysisk en fornemmelse af, hvor meget liv der er i skovbunden. Og vi fik vist bredden i vores lokale folkeuni.”
Tag med på en svimlende rejse i rummet
v/ Sune Hermit, astrofysiker, forfatter
”Sune Hermit er en fremragende astro-fotograf, og foredraget var rigt illustreret med ekstremt smukke fotos af fjerne galakser. Han tog os på en rejse fra vores eget solsystem og ud i rummet og gav en grundlæggende forklaring om stjerners fødsel, liv og død undervejs. Foredraget fokuserede derudover på, hvad man som amatør selv kan se på stjernehimlen – deltagerne kom hjem med både en fornemmelse af rummet uendelighed og praktisk råd for den, der selv vil kigge med.”
15 naturnationalparker er på vej – hvor og hvorfor?
v/ Rune Engelbreth Larsen, Idehistoriker og fhv. medlem af etisk råd
”I dette foredrag fik vi stor viden om livet på jorden gennem tiderne. Hvordan dyrene klarede de forskellige kriser, og hvilke vilde dyr, der har været på vores breddegrader. Foredraget fortalte også om. hvordan naturen gennemlever kriser. Dernæst hørte vi om, hvor det påtænkes at lave de 15 naturnationalparker, og hvilke dyr, der er tale om at udsætte. Foredraget blev gjort meget levende vi de mange billeder, der blev vist. Det springende punkt for nogle af deltagerne var dyrevelfærden i disse naturnationalparker. Vi kan varmt anbefale dette foredrag.”
Billedvævningens historie
v/ Ulrikka Mokdad, cand. mag i kunsthistorie
“Foredragsholderen præsenterede en tidsrejse gennem billedvævningens historie med særligt udvalgte highlights! Det var særdeles velforberedt, grundigt uddybende i de valgte historiske perioder og ikke mindst underholdende på et vidensmæssigt højt plan! Alle gæsterne til foredraget var meget begejstrede!”
Oktober 1943 – De danske jøders flugt og fangenskab
v/ Simon Ankjærgaard, journalist, forfatter og moderator, cand.scient.soc., Historie og Internationale Udviklingsstudier
”Simon Ankærgaard er en både levende og vidende foredragsholder. Med konkrete eksempler evnede han i sjælden grad at give den gamle historie nyt liv. Han kan virkelig anbefales.”
Øresund, de indre danske farvande og deres tilstand
v/ Lasse Riemann, professor ved Marinbiologisk Sektion, Biologisk Institut, KU
“Lasse Riemann, der er professor og marinbiolog fra Kbh. Universitet, er en dygtig og spændende foredragsholder med et stort kendskab til emnet. Det var spændende og samtidig noget af en gyser at høre om de indre danske farvandes tilstande med algevækst, iltsvind og fedtemøj. Og de triste forudsigelser om, at DK ikke kan nå at leve op til EU´s vandrammedirektiv, hvor vi har forpligtiget os til at sikre en god økologisk tilstand i vandmiljøet senest i 2027.Der var stor interesse, spørgsmål og debat efterfølgende. Foredraget er meget aktuelt lige nu, hvor flere medier har taget problematikken op om havets dårlige tilstand.”
Vindelev-skatten – Odin og hans mænd
v/ Mads Ravn, forsknings- og samlingschef
”Meget spændende foredrag – super fortæller, meget vidende. Og så er emnet bare uhyre interessant.”
Datalogien i din lomme
v/ Kasper Green Larsen, professor
”Et meget pædagogisk foredrag om svære emner som algoritmer og kunstig intelligens. Kasper Green Larsen er en ung og talentfuld forsker, professor som 35årig, og dertil en god formidler.”
Energirige fyrtårne og supertunge sorte huller
v/ Marianne Vestergaard, head of section, professor
“Der var fuldt hus. Marianne Vestergaard stod for et rigtig godt foredrag, hvor hun på fascinerende vis kunne oplyse og konkretisere et svært emne, så det blev forståeligt.”