Månedens anbefalinger – januar 2024

Oprettet d. 8. februar 2024

James Webb Rumkikkerten, Fra koncept til de første observationer

v/ Peter Jakobsen, adjungeret professor i rumforskning, Cosmic Dawn Center, NBI

Peter Jakobsen har været med helt fra James Webb blot var en ide til den endelige opsendelse, stort set hele Peters arbejdsliv.
Et spændende foredrag også om hvordan udviklingen har været i perioden og de politiske vinde. Samt sam- og modspil mellem ESA og NASA.

 

Supernovae

v/ Johan Fynbo, professor ved Niels Bohr insituttet

Altid veloplagt Johan Fynbo, der forstår at formidle vanskeligt stof på en meget tilgængelig måde også for gæster der ikke er så bekendt med det astronomiske termer“.

 

Rakkere og natmandsfolk – fortællingen om udstødte mennesker

v/ Per Lunde Lauridsen, chef, Museum Salling

Et eminent foredrag, hvor man fik en historisk redegørelse af, hvorfor folk gennem tiderne er blevet udstødt fra samfundet, og om hvordan man udnyttede de udstødte, og hvor og hvordan de levede. Foredragsholderen fremlagde foredraget på en utrolig fangende og spændende måde, hvor han kom med mange hints til nutiden. Det var svært at blive færdig til tiden.

 

Jul og julemad- før og nu

v/ Jesper Hjermind, arkæolog

Et veloplagt foredrag om julens traditioner og historiske baggrund. Baggrunden er en helt ny bog om emnet af Pia Lindgreen og Jesper Hjermind. Foredraget blev krydret med hjemmebagte søsterkager og kavlingbrød. Til slut var der sild og ost til alle. Både hoved og mave blev introduceret til julemåneden.”

 

Drømmen om Amerika – den danske udvandring

v/ Christian Friis, cand.mag.

Christian Friis er særdeles godt forberedt og en meget dygtig formidler, der gav en grundig gennemgang af de historiske forudsætninger for udvandringen fra Danmark i 1800-tallet og hvordan det gik disse udvandere helt op til vor tid. Vi kan bestemt anbefale Christian Friis som foredragsholder.