Årsberetning 2022 Tølløse Folkeuniversitet

Oprettet d. 11. januar 2023

Tølløse har i 2022 afholdt 12 foredrag fordelt over 4 arrangementer som følger:

Forårets foredragsrække: Spejle, Neutroner & Exoplaneter
Foredragene fuldt udsolgt da max antal var 40 personer
Albert Sneppen, ung ny stjerne indenfor feltet, imponerede alle
Der skulle have været afholdt 4 foredrag, desværre måtte 4. og sidste aflyses i sidste øjeblik
Afholdt i samarbejde med Observatoriet i Brorfelde og Brorfelde Astronomiske Vennekreds

Efterårets foredragsrække: James Webb opsendelse
Efterårets foredrag fuld udsolgt nu med max 50 gæster
Det sidste af 3 foredrag måtte aflyses, da foredragsholderen skulle på observationsrejse til Chile
Tilslutningen stor og vi kunne have solgt flere billetter.
Afholdt i samarbejde med Observatoriet i Brorfelde og Brorfelde Astronomiske Vennekreds

Videnskabsåret & Folke Universitets Dag: 5 ting du ikke vidste om Brorfelde
Efter ansøgning var Tølløse så heldige at være blandt de udvalgte til at afholde et arrangement ifm Videnskabsårets og dermed modtage økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden og ikke mindst stor støtte til workshop, planlægning, plakat mm fra Folke Universitetet Anders Leth Damgaard
Afholdt i samarbejde med: Observatoriet i Brorfelde, Brorfelde Astronomiske Vennekreds,
DTU Space, Kongskilde Naturcenter, Nordvestsjællands Stenklub, Lokalhistorisk Forening for Tølløse Egnen, Toke Haunstrup, Eskild Lund og Ragnhilds
Herunder beskrivelse af dagen
En meget vellykket dag. Vejret var med os og mange glade gæster. Der var solgt 84 billetter inden start og 50 yderligere gæster i døren. Al billetindtægt til Observatoriet. Desuden 24 aktører De præcise antal besøgende hvert sted har jeg ikke, da jeg var lidt over det hele. Men I får lige mine observationer fra dagen.

* De Geomagnetisk Bygninger Meget spændende at se de forskellige instrumenter og illustrationer og små forsøg der både vakte børn og voksnes interesse og forundring. Tak til Observatoriet for at havde opsat kort der viste vej. * Stenværksted Nordvestsjællands Stenklub Godt besøgt og flere børn viste mig stolt deres egen savet, slebet og poleret sten og hvor var de flotte. Borde og pavillon fungerede fint.

* Bakkerne omkring Observatoriet Eskild Lund afholdt to foredrag og havde også fået mulighed for et besøg i en grusgrav. Dette blev foretaget ved samkørsel i gæsternes egne biler og de kunne med egne øjne se de geologiske sætninger og forkastninger som Eskild havde forklaret om. Meget lærerigt

* Fremvisning af Danmarks største stjernekamera En stor del af gæsterne benyttede lejligheden til at høre om stedet og se den store kikkert * Krible – krable Kongskilde Naturcenter Der var lige en misforståelse, så den lovede pavillon og borde ikke var tilgængelig, men da vejret holdt lånte de blot et par borde fra nr. 13. De tre aktører var omsværmet og børns iver for at finde smådyr var stor og beviset for at der er mest liv i uplejet natur blev bevist. Der havde været 54 børn igennem.

* Butik lukker og aftensmad inden aftenens aktiviteter * Ragnhild havde kun bestilling på 41 x suppe og taget i betragtning at 2 personer skulle stå 2 timer, var det ikke en guldgrube for hende.

* Gæster var lidt kede af, at de ikke havde mulighed for at købe drikke til maden, da butikken var lukket. BAV åbnede derfor for salg af kaffe og sodavand, men desværre opdagede ikke alle dette.

* Mange havde deltaget i Tip en 13’er og vind en mulepose. Ved lodtrækningen var 5 børn til stede men de to vindere var ikke blandt dem. En enkelt blev meget ked af ikke at have vundet. Så de 5 tilstedeværende børn fik en guldbar i trøstepræmie

* Radiosignaler fra rummet Brorfelde Astronomiske Vennekreds (BAV) BAV var til stede i Astronomernes Hus hele dagen og allerede tidligt var der gæster som viste interesse for radioastronomi og fik derfor set og hørt om dette allerede inden de tre annoncerede tidspunkter.

* Lysene på himlen Brorfelde Astronomiske Vennekreds Foreningen havde opstillet Sun-spotter som gæsterne selv kunne betjene. Aftenen blev klar og flere blev efter lukketid for at se i teleskoperne. Ufo-mytens historie Toke Haunstrup Der var fuldt hus til Tokes beretninger om, hvad der er man ser eller nærmere tror man ser. En rigtig spændende indføring i hvornår, hvordan og hvor UFO historierne opstod og hvorledes mennesker reagerer og tolker det de ser.

*Jagten på nattens flyvere OB Personale Gæsterne var glade da Thomas kom og åbnede butikken igen, og jagten på flagermus satte ind. Mit indtryk er at de små hurtige flagermus var aktive og flere blev observeret.

Hele idéen og arrangementet var spændende og gav mange gode alternativer til formidling og åbnede op for andre samarbejdspartnere. Men minus er ubetinget, at et sådan arrangement er meget tidskrævende for et lille folkeuniversitet. Dato for afholdelse faldt sammen med Folkeuniversitets dag og vi havde derfor mulighed for promovering/annoncering flere steder.

Marathon foredrag: Tycho Brahe
Sædvanen tro afholder vi en foredragsdag (kl 11-18) omkring Tycho Brahes fødselsdag. I år var tema desuden Tycho Brahe i anledning af, at det er 450 året for opdagelsen af Stella Nova.
Meget spændende dag. Der deltog 30 betalende gæster + 9 ikke betalende (aktører og foredragsholdere)
Afholdt i samarbejde med Observatoriet i Brorfelde og Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Beretning udarbejdet af:
Gitte Seehusen
Tølløse Folkeuniversitet
2. januar 2023