Per Kirkeby – UDSOLGT

Lars Morell, mag.art. m.fl.
28. februar 2024 Kl. 17:30 Sønderborg Folkeuniversitet

4 onsdage: 28.02.; 06.03.; 13.03.; 20.03. kl. 17:30-19:15 på Alsion lokale U105.

28.02.: Per Kirkeby som jeg kendte ham, v. mag.art. Lars Morell
Per Kirkeby (1938-2018) var en af de største danske kunstnere i det 20. århundrede. Han var både maler, billedhugger, filminstruktør, forfatter, arkitekt … han var faktisk lidt af et geni.
Lars Morell var venner med Kirkeby gennem 40 år og følte, at han måtte udnytte chancen for at komme tæt på en virkelig stor personlighed.
I dette foredrag fortæller han personlige erindringer om Kirkeby som en stor kunstner og et fascinerende menneske. – Lars Morell har skrevet flere bøger om Per Kirkebys værk og virke.
06.03.: Kirkeby som grænsegænger v professor Ane Hejlskov Larsen, Aarhus Universitet, Museologi og Kunsthistorie
Ane Hejlskov Larsen giver et overblik over Kirkebys tre stilskift – fra 60’ernes pop- og minimal art på masonit og malet med lak over 80’ernes kubistiske malerier på lærred og i olie til 90’ernes og de sidste årtiers store naturromantiske malerier og monumentale udsmykninger. I 60’erne blev Kirkeby inspireret af amerikansk kunst igennem det københavnske eksperimenterende kunstmiljø, som han var en del af. I 80’erne vendte han blikket mod Europa, blev en del af den tyske kunstscene og fik en international karriere. Kirkeby kaldte sig selv for en grænsegænger, et udtryk Kirkeby lånte fra den danske kunstner Asger Jorn. Det gjorde han, fordi han ikke blot krydsede grænsen mellem Danmark og resten af verden, men også mentalt hentede inspiration fra forskellige kunstneriske miljøer.

13.03.: Per Kirkeby og arkitekturen v. professor Thomas Bo Jensen, Arkitektskolen i Aarhus
Foredraget tager udgangspunkt i Per Kirkebys opvækst på Bispebjerg i Københavns Nordvest kvarter, der udgør et vigtigt grundlag for hans dannelse som kunstner og ikke mindst for hans poetiske indstilling til arkitekturen og dens hovedbestanddel, murstenene. I foredraget gennemgår Thomas Bo Jensen nogle af de vigtigste inspirationskilder for Per Kirkebys arkitektur: geologien, mytologien og ornamentet. Vi hører om hvorledes den videnskabeligt uddannede Per Kirkebys første ekspeditioner til Grønland satte et umiskendeligt præg på hans kunst og arkitektur, men også om hans passion for oprindelsesmytologier, huler og labyrinter, og for ornamentets betydning for arkitekturen – ikke som påsat pynt, men som et eviggyldigt formprincip.

20.03.: Lucas Haberkorn: “Museum Jorn – Et Per Kirkeby Museum?” v. overinspektør Lucas Haberkorn, Museum Jorn I Silkeborg
På Museum Jorn i Silkbeorg findes en stor repræsentation af Per Kirkebys kunst – faktisk så mange genstande at de i antal overgår samlingen med værker af “huskunstneren” Asger Jorn. Museet rummer ud over det omfattende Per Kirkeby arkiv bl.a. en næsten komplet samling af Kirkebys grafiske produktion, tusindvis af tegninger, kolossale scenetæpper og en række malede og murede kunsthistoriske nøgleværker. Museet indsamler, bevarer, udforsker og formidler Kirkebys kunst med stort engagenet – og endda et udstillingsrum har fået hans navn – men hvorfor ikke hele museet? Overinspektør på Musuem Jorn Lucas Haberkorn giver svar på spørgsmålet og fortæller om museets aktiviteter med relation til Per Kirkeby og hans kunst.

I samarbejde med Sønderborg Kunstforening.

Pris: 400,-
Sted: Alsion/SDU-Sønderborg