Naturgenopretning af Søborg Sø

Ida Dahl-Nielsen, Biolog - Skov og Naturstyrelsen
18. marts 2026 Kl. 19:30 Nødebo Folkeuniversitet

I over 200 år har området som engang var Søborg Sø, været kunstigt afvandet. Men i 2024 begyndte anlægsarbejdet med at genetablere en lavvandet sø, så den igen kan blive én af Nordsjællands største.

Biolog Ida Dahl-Nielsen fra Naturstyrelsen vil i foredraget fortælle om hele den lange vej fra start til slut for dette store naturgenopretningsprojekt. Om alle de involverede lodsejere, myndigheder, følgegruppe med grønne organisationer og bylaug, rådgivere og entreprenører.

Når foredraget finder sted, er dræningspumperne slukket, og der er ved at komme vand i søen. Naturstyrelsens entreprenørfirma Arkil har i 2024 arbejdet på mange af dé anlæg, der skulle færdiggøres – inden pumperne kunne slukkes, og søen fyldes med vand. Der er fx anlagt indløb og udløb til søen og en ny rørbro under asfaltvejen Bygaden ved Søborg By. Derudover er en række grøfter fyldt op med jord, så køer til sin tid kan græsse – uden risiko for at falde i en grøft og måske drukne. Et stisystem er færdigt langs kanten af den sydlige del. Her kan man allerede i dag komme rundt til fods, på cykel og til hest. De resterende anlægsarbejder gennemføres i sommerhalvåret 2025. Det gælder især diget langs Landkanalen i den nordvestlige, samt anlæg af en lav træbro for gående i den sydlige del.

Få indblik i hvilken betydning projektet får for naturen med et stort sammenhængende naturområde på knap 600 ha. Her vil blive mange forskellige naturtyper med lavvandet sø, eng og tørre områder. Det vil give mulighed for meget stor biodiversitet med blandt andet et særdeles rigt fugleliv. Miljøet vil også nyde godt af projektet, og fx tilførslen af næringsstoffer til Kattegat vil reduceres betragteligt. Pumperne slukkes i sensommeren 2025, og det forventes, at søen kan være fyldt i løbet af 2026 afhængig af nedbør mm.

Sted: Kulturhuset Nødebo Kro