Når sproget fælder gerningsmanden Sprogdetektiv- når sproget fælder mordere og terrorister
Mads Christiansen, Ph.d. (sprogvidenskab), Indehaver & konsulent, ProlingKan man fange mordere og terrorister ved hjælp af sproglig analyse? Ja, er det korte svar. og derfor anvender FBI ofte sprogligt materiale i deres efterforskning, bl.a. e-mails og sms’er
Forelæsningen giver en introduktion til sprogligt bevismateriale i efterforskning og retssager. Formålet med en såkaldt “ophavsanalyse” er at fastslå, hvem af flere mistænkte der står bag fx et afpresningsbrev. Der gives løbende eksempler på danske og udenlandske sager, hvor sproget har bidraget til at fælde gerningsmanden.
Som en forsmag deler forelæser Mads Christiansen lektor i sprog ved Aalborg Universitet et eksempel på en sag, hvor sproget var medvirkende til at fælde gerningsmanden. Læs herunder.
Unabomber-sagen fra USA er kendt som den nok mest omfattende menneskejagt i FBI´s historie. I perioden1978 – 1995 blev en række universiteter og flyselskaber udsat forbrevbombeattentater. Selvom et stort antal FBI-medarbejdere arbejdede på sagen, kom man ikke nærmere et gennembrud, og i alt blev tre uskyldige ofre dræbt og 23 såret i løbet af den lange periode, hvor sagen stod på. I 1995 kom der imidlertid et gennembrud, da gerningsmanden lovede at stoppe med at sende brevbomber, hvis hans manifest blev trykt i amerikanske aviser. Hvad han ikke vidste, var, at der kunne udarbejdes en sproglig profilering på grundlag af hans manifest – en mulighed, som hjalp FBI et væsentligt skridt videre i efterforskningen.