Lav mad som de gamle romere
Tue Søvsø, phd i romersk filosofi og ansat ved Universitetet i HeidelbergI sværd-og sandalfilm bliver den romerske overklasses måltider altid skildret som rene madorgier med eksotiske ingredienser såsom flamingotunger og farsede hasselmus.
En kogebog fra oldtiden fortæller dog en helt anden historie om maden i velstående familier i kejsertiden: gode råvarer, mange grøntsager, økonomisk sans og velsmag – kort sagt den type mad, som det moderne menneske også sætter pris på.
På mange måder ligner retterne dem, man i nutiden kan spise i Middelhavslandene. Med flere undtagelser: Ingen tomater, ingen kartofler, ingen paprika eller chlli, ingen pasta. Alle disse ting kom først til Europa over 1.000 år senere.
Apicius’ kogebog indeholder over 500 opskrifter, og ud fra dem har de to foredragsholdere sammensat en middag (en cena, som romerne ville have sagt) med forret, hovedretter og dessert, som deltagerne selv skal være med til at lave og sætte til livs.
Inden madlavningen fortæller de to om deres arbejde med den gamle kogebog, om ingredienserne og hvordan man skaffer dem og om arbejdet med at tilpasse kogebogen til en moderne husholdning. Sammen med Anne Knudsen har de udgivet Latinsk kogebog, som vil kunne ses og evt. købes under madlavningskurset