Fusionsenergi – en kopi af solen

Alexander Simon Thrysøe, Tenure Track Forsker
26. februar 2024 Kl. 19:00 Næstved Folkeuniversitet

Kom og bliv klogere på fusionsenergi, når forsker Alexander Simon Thrysøe fra DTU fortæller om fusionsenergi og det det internationale eksperiment ”ITER”, der er ved at blive bygget i Frankrig.
Forskere over hele verden samarbejder om at skabe en energikilde, der er CO2-neutral og bæredygtig. Derfor arbejdes på at opføre en forsøgsfusionsreaktor (ITER) i Frankrig med det primære formål at vise at fusionskraft er videnskabeligt og teknologisk realisabel. Reaktoren konstrueres efter tokamak-konceptet og skal kunne generere 500 megawatt.
Så hvad vil det betyde, hvis vi lykkes med at skabe et fusionskraftværk? Kort opsummeret: 25 gram brændstof vil være nok til en europæers livslange forsyning af energi. Desuden kan brændstoffet tages ud af havvand og litium, og ressourcerne i verdenshavene kan dække menneskehedens energiforbrug i over en milliard år. Fusionskraftværket vil være helt sikkert, og derudover er affaldsprodukterne helium (uskadeligt) og en begrænset mængde radioaktivt affald, som efter blot 100 år kan genanvendes.
For at kunne opnå optimale fusionsforhold for brændstoffet skal vi nærme os 200.000.000 °C – eller cirka 15 gange temperaturen i Solens centrum. Det lyder ekstremt, og det er ikke ligefrem er en ydmyg ambition at ville kopiere Solen – men vi har gjort det.
Tilmelding til Næstved Aftenskole

Pris: 100,00
Sted: Musikstalden, Grønnegades Kaserne og kulturcenter, Grønnegade 10, 4700 Næstved