De danske krigssejlere

Hans Dal, Pensioneret brandmester
4. oktober 2023 Kl. 10:00 Næstved Folkeuniversitet

Danske krigssejlers indsats under Anden Verdenskrig har altid ligget i skyggen af de mange andre begivenheder der skete i de 5 år Danmark var besat.

Konvojsejladserne var baseret på simpel statistik om hvor meget skibslast det lykkedes at bringe frem til bestemmelsesstederne, og hvor meget der gik tabt.
De menneskelige omkostninger blev ofte overset.
Mange krigssejlere døde af udmattelse, dehydrering, kulde, tørst og sult, klamrende til et stykke vraggods, eller sammenklemt i en redningsbåd, mens skibe som ikke turde stoppe op, pga. ubådsfaren, sejlede tæt forbi.

Anden Verdenskrig startede og sluttede på Atlanterhavet, og uden krigssejlernes indsats havde England og Rusland ikke kunnet holde stand, og invasionerne i Nordafrika, Sicilien, Italien og Frankrig havde ikke kunne gennemføres.

Krigssejlerne gik lige så stille i glemmebogen da krigen var slut.
Handelsflådens indsats på Atlanterhavet skabte ikke overskrifter. Forfattere og historiker kunne ikke tjene penge ved at skrive om synkende fragtskibe. Der udkom ikke en handelsflådeudgave af ”Band of Brothers” eller blev lavet en film som ”Saving Private Ryan”. Krigssejlerne døde som de havde kæmpet: Anonyme.

Efter foredraget bliver der serveret 2 stk. smørrebrød og en vand inkl. i prisen.
Foredraget afholdes i samarbejde med Næstved Aftenskole

Sted: Teatergade 4 st. 4700 Næstved