Ultraforarbejdet mad

Cecilie Sandvad, Rådgivnings- og ernæringskonsulent
18. januar 2026 Kl. 13:30 Nysted Folkeuniversitet

Ultraforarbejdet mad udgør en stigende del af vores kalorieindtag, både i Danmark og resten af verden. Når for meget af vores mad og drikkevarer er ultraforarbejdede, øger det risikoen for kroniske sygdomme som type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdom og nogle typer af kræft.
Men hvad er egentlig ultra-forarbejdet mad, og hvad er forskellen mellem det og den mad vi laver hjemme i vores eget køkken?
Det er sjældent mangel på vilje, at vi spiser flere ultra-foarbejdede madvarer, men er blandt andet et resultat af en mere og mere travl hverdag, uigennemskuelige ingredienslister og snedig marketing, stigende fødevarepriser og et madlandskab hvor det ultra-forarbejde valg oftest er det nemmeste.
Men hvad kan vi som forbrugere selv gøre? Hvordan skal vi navigere i supermarkedets jungle af farvestrålende emballage, og er der noget der er bedre end andet?

Sted: Sognehuset ,Østergade 24 C,4880 Nysted