Svensk malerkunst i det 19. århundrede. Fra Realisme til symbolisme.

Mag.art. Grethe Bay
6. marts 2023 Kl. 17:00 Sønderborg Folkeuniversitet

3 mandage: 06.03.; 13.03.; 20.03. kl. 17:00-1845 på Alsion.

I 1886 sluttede en gruppe svenske kunstnere sig sammen i opposition til kunstakademiets officielle
dominans og dannede Konsnärsförbundet. Blandt dem var bl.a. malerne Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors og initiativtageren Ernst Josephson. Alle var de inspireret af friluftsmaleriet, de nye maleretninger, realisme og impressionisme, som de mødte under studieophold i Paris. Dette møde resulterede i en fornyelse af den svenske malerkunst såvel i landskabsmaleriet som i folkelivsskildringen, herunder Carl Larssons indtagende skildringer af hverdagen i familielivet.
I tre billedforedrag præsenterer kunsthistoriker Grethe Bay kunstnergruppen med fokus på malerne Carl Larsson og Anders Zorn.

06.03: Dannelsen af Konstnärsförbundet med præsentation af malerne Ernst Josephson, Bruno Liljefors, Johan Krouthén, Nils Kreuger, Hugo Birger, Eugène Jansson og Karl Nordström.

13.03: Maleren Carl Larsson. Carl Larsson er født 1853 i Gamla Stan i Stockholm og døde i 1919 i Falun i Dalarna. Han er en af de mest berømte svenske kunstnere og måske den mest folkekære. Han regnes for en af Sveriges mest betydningsfulde akvarelmalere og er kendt for sine akvareller af idyllisk familieliv. De harmoniske billeder af et enkelt, næsten paradisisk familieliv i pagt med naturen forløste dog kun én side af Larsson. Den anden side kom til udtryk i en af hans monumentaludsmykninger, i maleriet Midvinterblot fra 1915, en sakral menneskeofring, som Larsson tiltænkte Nationalmuseets trappehal.

20.03: Maleren Anders Zorn. Den svenske maler Anders Zorn skabte sig en international karriere og nåede at male præsidenter, men han glemte aldrig hjemstavnen i Dalarna i Midtsverige. Hans motiver spænder vidt fra det elegante liv på de bonede gulve til varme skildringer af folkelivet i hjembyen Mora. Han maler med levende energiske penselstrøg, med fyldige farver sat kontrastfuldt op mod hinanden og med et stort talent for at indfange lyset i motiverne. I 1896 slog han sig ned i Mora, hvor han aktivt bidrog til udvikling af hjemstavnen.
Anders Zorn blev født i Mora i 1860 og døde sammesteds i 1920.

Pris: 270 kr.
Sted: Alsion/SDU-Sønderborg