Shamaner og ånder i historiske og aktuelle fremstillinger

Rune Engelbreth Larsen, Idehistoriker, forfatter, og naturfotograf
15. september 2024 Kl. 13:30 Nysted Folkeuniversitet

Er nogle sten levende, kan skovens træer iagttage dig, og taler dyr til shamaner? Billedrigt foredrag af Rune Engelbreth Larsen om animisme, der er vores betegnelse for den mest udbredte verdensforståelse historisk og geografisk. Animisme er grundlaget for shamanisme, og begge dele blev tidligere betragtet som ‘primitive’ folks ‘besjæling’ af dyr, planter og genstande. Sådan anskues det ikke længere.

Antikkens grækere og romere var animister, jernalderens vikinger og talrige indfødte folk var animister, og hundreder af millioner i Sydamerika og Asien er i dag animister. Shamaner er animister, der kendes under forskellige navne i de fleste kulturer historien igennem, hvor deres rolle er at opretholde venskabelige forhold til naturens og kulturens ånder. Men hvad vil dét sige? Hvordan har vi forstået disse traditioner historisk, og hvad siger historikere og antropologer i dag om sådanne verdensforståelser?

Foredraget tager os på en historisk rejse fra stenalderen og antikken til vikingetiden og nutiden for at finde ud af, hvad animisme og shamanisme er, og måske hvorfor begge dele igen breder sig i dag. Og hvorfor disse anskuelser og traditioner i dag belyses af eksperter, der beskæftiger sig med alt fra antropologi og religion til biodiversitet og klimaforandringer.

Sted: Sognehuset ,Østergade 24 C,4880 Nysted