Nordboernes eventyr mod øst

28. marts 2023 Kl. 19:30 Viborg Folkeuniversitet

Thomas Frank fortæller ud fra sine ekspeditioner om deres utæmmelige rejselyst og besværlighederne de under navnet Rus mødte på floderne til handelspladserne i øst.

Hvad skulle der til for at nå så langt, og hvilke udfordringer stod de overfor, som der er spor af i dag? Ved floderne, som løb ud i Østersøen, mødte de en gammel og kendt bådebygningstradition og lokalbefolkningen.
Dette møde åbnede flodvejen til østen for nordboerne, ligesom isens slædehunde og de oprindelige folk nærmest nordpolen senere muliggjorde rejserne mod nord. Disse vilde mænd og kvinder, som kom sejlende fra vest, nåede ved lokal hjælp egne i øst, der overgik deres vildeste fantasi og bragte de udvalgte rigdom og ære.

Thomas Frank spørger om en del af forklaringen på, at Rus med tiden blev navnet for alle de slaviske stammer, er disse afgørende møder mellem mennesker? Rus vil for altid have noget gådefuldt og fascinerende over sig.

Kan det, vi ved nu, om eventyret i øst, sige os noget nyt om vores forhistorie og betyder det, at vi skal tænke lidt anderledes om os selv?

Foredraget afholdes i samarbejde Folkeuniversitetet i Viborg.

Flere datoer:
Jobs bog 2. september 2023 Viborg Katedralskole
Jobs bog 2. september 2023 Viborg Katedralskole
Sted: Sortebrødrehus, St. Sct. Mikkels Gade 12, 8800 Viborg