Krigeriske Kreml – den russiske krig i Ukraine

Niels Bo Poulsen, institutleder v. Forsvarsakademiet.
2. maj 2023 Kl. 19:30 Holstebro Folkeuniversitet

I februar 2022 invaderede Rusland sit naboland Ukraine, og den største væbnede konflikt i Europa siden Anden Verdenskrig tog sin begyndelse. Krigen har kostet titusinder af menneskeliv, skabt enorme flygtningestrømme og bragt Rusland og NATO lige så tæt på en militær konfrontation som under Den Kolde Krigs mest dramatiske år.
Uanset hvordan krigen ender, er det klart, at konflikten på en række punkter afgørende har forandret Rusland og at der tegner sig en langvarig og særdeles alvorlig spændingsperiode i Europa. I denne forelæsning giver Ruslandsforskeren og militærhistorikeren Niels Bo Poulsen en gennemgang af krigen i Ukraine.
Hans hovedfokus er: Hvorfor invaderede Rusland Ukraine og hvad gik forud? Hvordan har krigen ændret Rusland og dets plads i verden? Hvad kommer der til at ske, når krigen er slut, og hvad er de mest sandsynlige scenarier for krigens afslutning?
Niels Bo Poulsen baserer sig blandt andet på bogen ”Putins krig. Rusland mellem styrke og svaghed” (Gyldendal, 2023), som han udgav i januar sammen med forskerkollegaen Flemming Splidsboel Hansen”.

Sted: Folkesalen på Historisk Museum, Holstebro.