Johannes V Jensen – 150 år

Peter Hørup, Museumsleder
4. oktober 2023 Kl. 19:00 Thisted Folkeuniversitet

Historiker og museumsleder Peter Hørup – Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet – fortæller om Farsøs Nobelprisvinder i litteratur. Som forfatter til klassikere som Himmerlandshistorier, Den Lange Rejse og Kongens Fald, og ophavsmand til utallige kronikker, artikler, fagbøger, digte, rejsebeskrivelser osv. var Johannes V. Jensen i næsten en menneskealder med til at sætte dagsordenen i dansk kultur- og samfundsliv.

Første del af foredraget fokuserer på den unge Johannes V. Jensens opvækst og gennembrud som forfatter omkring år 1900. Omdrejningspunktet for fortællingen er de skønlitterære ungdomsromaner, Himmerlandshistorierne samt den epokegørende Digte. Anden del af foredraget fortæller om den modne forfatter og hans voksende interesse for kultur- og naturvidenskab. Her er afsættet romanserien “Den lange Rejse” samt rejsebeskrivelsen “Introduktion til Vor Tidsalder”.

Foredraget sætter Johannes V. Jensens forfatterskab i forbindes med strømninger hans samtid og giver et nuanceret billede af en meget sammensat personlighed

Sted: VUC, Munkevej 9, 7700 Thisted