Den russiske sjæls stemme

Nana Kofoed Nielsen, Cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling
24. oktober 2023 Kl. 19:30 Fredensborg Folkeuniversitet

”Sjælehistoriker”, kalder den belarussiske forfatter, Nobelprismodtageren Svetlana Aleksijevitj sig selv. I fem romaner lader hun almindelige Sovjet-borgere beskrive de voldsomme begivenheder og katastrofer, der prægede Sovjet fra 2. Verdenskrig til unionens sammenbrud i 1991. Historiske begivenheder, der i stor udstrækning danner baggrund fra nutidens tragiske krig i Ukraine og undertrykkelsen i Aleksijevitjs hjemland Hviderusland. Hendes bøger er dermed en markant modsætning til den forståelse af historien og fortiden, som Putins politik bygger på.

Aleksijevitj har oplevet undertrykkelsen på sin egen krop. Hun tog aktivt del i det folkelige oprør mod Lukasjenko i 2020, og måtte for anden gang i sit liv drage i eksil.

Cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling, Nana Kofoed Nielsen vil i dette foredrag fortælle om de enkelte værker og om Aleksijevitjs metode og poetik, der giver det almindelige menneske stemme, men som også kritiseres fra flere sider. Alle fem bøger er udgivet på dansk, den kendteste nok ”Krigen har ikke et kvindeligt ansigt” om sovjetiske kvinder under Anden Verdenskrig.

Sted: Fredensborg Bibliotek, Fredensborg