Bloody – Omaha

Hans Dal, Pensioneret brandmester
28. februar 2024 Kl. 10:00 Næstved Folkeuniversitet

”Bloody Omaha” kaldte de amerikanske infanterister det landgangsafsnit i Normandiet, som i angrebsplanerne havde fået kodenavnet Omaha Beach.
Her oplevede amerikanske og tyske soldater – den 6. juni 1944 – et sandt helvede, hvor kamphandlingerne fra begyndelsen udviklede sig til en katastrofe pga. af fatale beslutninger og dårlig planlægning.
To unge mænd, som dengang ikke kendte hinanden. Den 19årige Hein Severloh fra Lüneburger Heide i Tyskland, og den 19årige David Silva fra Ohio i USA, var begge mod deres vilje blevet indkaldt henholdsvis den tyske og amerikanske hær, til en krig som ikke var deres krig.
Den 6. juni om morgenen gik David Silva i land på Omaha Beach ud for støttepunktet – WN62 – hvor Hein Severloh lå og skød med sit maskingevær. David Silva blev ramt af flere skud, men overlevede krigen.
Hein Severloh blev næste morgen taget til fange af amerikanerne, og sendt i amerikansk krigsfangelejr, hvorfra han blev løsladt i 1947.
David Silva blev sidenhen katolsk præst, og trådte igen ind i den amerikanske hær som feltpræst. I 1963 blev han udstationeret i Karlsruhe i Tyskland, hvor han blev interviewet til en bog om hans oplevelser på D-dagen. Denne bog læste Hein Severloh, og derved gik det op for ham, at det var ham der den 6. juni 1944 havde skudt David Silva på Omaha Beach stranden.
Et spændende foredrag, rigt illustreret med kort- og billedmateriale, som fortæller om Hein Severloh og David Silvas indkaldelse til militæret i 1942. Om Heinz Severlohs deltagelse i Ruslandfelttoget, hvor han fik forfrysninger i fødderne, og først efter flere måneder transport mellem forskellige felthospitaler, vendte tilbage til Tyskland. Om rekreationen i Tyskland og den efterfølgende forflyttelse til Normandiet. Opholdet og dagligdagen i WN62, og kontakten til den lokale befolkning. Invasionen den 6. juni 1944, hvor Hein Serverloh i 9 timer skød 12.000 skud med sit maskingevær mod de landsatte amerikanske soldater, hvoraf over 2000 blev liggende på stranden. Tilfangetagelsen og opholdet i fangelejren i Amerika. Hjemkomsten og traumatiseringen over alt det han havde oplevet under krigen, og genforeningen med David Silva i 1963.

Sted: Teatergade 4 st. 4700 Næstved