Beowulf – Lejres glemte verdensstjerne med de mange navne

Christian Kronow
26. april 2023 Kl. 19:15 Folkeuniversitet Skjoldungernes Land

TILMELDING NEDERST PÅ DENNE SIDE

Onsdag d. 26. april 2023, kl. 19.15 – 21.00: Beowulf – Lejres glemte verdensstjerne med de mange navne

Forsiden til en kinesisk udgave af Beowulf

Meget få danskere kender Beowulfkvadet, hvilket er besynderligt, da det er verdensberømt – selv i Kina kender man det! Man siger om kvadet, der foregår i Lejre, at det er den tekst i den engelsksprogede del af verden, der er skrevet mest om, udover biblen.

Beowulfkvadet har tætte forbindelser til andre fortællinger om Skjoldungerne. På baggrund af den markant store mængde af fortællinger om skjoldungerne, er det lidt mærkeligt, at man gennem de sidste 100 år har været meget tilbageholdende med at ville diskutere,  om ikke starten af Danmarks historie i højere grad burde inddrage Lejre.

I foredraget vil vi også kigge nærmere på begrebet intertekstualitet og Beowulfkvadets forbindelser til andre litterære værker  pi samtiden og den tidlige middelalder. Beovulfkvadet stiller sig på skuldrene af tidligere værker, ligesom som det omtales i andre senere tekster. Som karakter har Beowulf påfaldende mange ligheder med en anden dansk helt fra en endnu tidligere og verdensberømt tekst- nemlig Bodvar Bjarke fra Hrolf Krakes Saga.

 

 

 

Om foredragsholderen Christian Kronow:

Christian Kronow er lektor på Høng Gymnasium og Hf i dansk og mediedag. Derudover er han forfatter og har skrevet bøgerne Blodets Bånd (Forlaget Mellemgaard, 2018) og Drømmefanger (Forlaget Mellemgaard, 2020), der formidler den danske litteraturhistorie, men koncentrerer sig om Beovulfkvadet. For nyligt er han udkommet med krimien Brændoffer (Forlaget Superlux 2021).

 

Pris: 120 kr. Du kan også tilmelde dig hele serien om Beowulf med et foredrag og en ekskursion for 190 kr. Så sparer du 50 kr. For information og tilmelding, se HER

Arrangementet gennemføres i et samarbejde mellem Folkeuniversitet Skjoldungernes Land og Lejre Museum/ROMU, der huser foredraget. For yderligere information, kontakt Jesper Brandt, brandt@ruc.dk, tlf. 2275 6699, samt www.skjoldfolkeuni.dk

Pris: 120 kr.
https://skjoldfolkeuni.nemtilmeld.dk/87/
Sted: Lejre Museum