Livsreformbevægelsen: Reformkroppen og det nye liv – Livsreform i praksis

Daniel Henschen
11. april 2024 Kl. 19:15 Folkeuniversitet Skjoldungernes Land

I dag er gymnastisk, friluftsliv og plantekost mainstream. Historien om livsreformbevægelsen har derimod indtil for nylig været ret overset herhjemme. Ikke desto mindre foregriber en del af dens visioner nutidens debat om bæredygtighed og naturlighed – ligesom mere kontroversielle holdninger som vaccinationsmodstand har en direkte parallel i 1920ernes Danmark.

Livsreformbevægelsen var ikke bare flyvske visioner. Dens succes lå i de mange konkrete anvisninger for et andet liv, som den enkelte afhængig af tid, dedikation og overskud kunne implementere i sit liv.

Den danske bevægelse blev aldrig lige så stor som hos vores sydlige naboer. Til gengæld blev en del af tankegodset nærmest folkeeje gennem folk som gymnastikreformatoren J. P. Müller og ernæringseksperten Mikkel Hindhede – og begge blev internationalt toneangivende med deres anvisninger for mere bevægelse, sollys og vegetarisk kost.

Foredraget handler om de praktiske anvisninger og etableringen af produkter og institutioner, som skulle understøtte det naturlige liv. Vi starter helt inde bag huden i naturhelbredelsens lære om den sunde organisme, tager vejen over reformklædedragter, solbad og gymnastik, og slutter i kollektive projekter som landbrugskollektiver, naturistlejre og vegetariske landbrug anno 1910. Et foredrag der kommer omkring lanceringen af cornflakes før første verdenskrig, sanatorier, vegetarrestauranter, mandlige skønhedskonkurrencer, sandaler og ’den store undertøjskrig’.

 

Om foredragsholderen

Foredragsholderen Daniel Henschen har en phd. I historie fra Syddansk Universitet. Han har skrevet mange artikler om emnet og har udgivet bøgerne ”Da danskerne ville omvende verden” og ”Kampen om danskernes kost”.

 

 

Pris: 120 kr. Du kan i stedet tilmelde dig begge foredrag og ekskursionen i serien om livsreformbevægelsen for i alt 280 kr. så sparer du 80 kr. for nærmere information og tilmelding, se HER.

For nærmere information om aktiviteterne om Livsreformbevægelsen, kontakt Mogens Petersen, email: mp@snegom.com, Tlf. 4012 7280

Pris: 120 kr.
Sted: Gunhilds galleri