Kongens fald – den bedste danske roman?

v/ Ekstern lektor Anders Østergaard, KU  

lørdag 08. oktober 2022 kl. 10:00
1 gang
Sønderborg Folkeuniversitet

Lørdag den 08.10. kl. 10:00-14:00 på Alsion. 

Johannes V. Jensens ”Kongens fald” er et monument i dansk litteraturhistorie, en fascinerende roman, der tåler mange genlæsninger. Ikke kæmpelang, men utroligt righoldig. I 1999 valgte både Politikens og Berlingskes læsere den som det 20. århundredes bedste danske roman.

Bogen og dens forfatter er selvfølgelig på kanonlister. Fagfolk bliver ved at skrive om den, forfattere refererer til den, læserne slipper den ikke. Men hvad står der i bogen? Hvad er det, der fascinerer? Og hvad ved den kan eventuelt irritere?

Hen over fire timer vil vi gå i dybden med romanen. Vi vil både søge overblik over det myldrende værk – og nærlæse det kapitel for kapitel, del for del, for at se, hvordan Johannes V. Jensen bygger sin romanverden op. – Ingredienserne er talrige: ‘Kongens fald’ er bl.a. dramatiske fortællinger fra Danmarkshistorien i 1500-tallet, inklusive vendepunkter i Nordens historie og i hele det videnskabelige verdensbillede i renæssancen. Men også psykologisk indlevende fortællinger om kærlighed og begær, jalousi og had. Og samtidig vores litteraturs måske mest indfølende naturskildringer. Det hele bundet sammen i store mønstre af slægtshistorier og tematiske fletværk – og dog strittende i alle retninger mht. genre, stil, emne.

Først og fremmest er ‘Kongens fald’ et sprogligt mesterværk, et mægtigt klangrum af sprogtoner i indbyrdes mod- og samspil. Og sidst, men ikke mindst, udspiller en del af romanen sig på Sønderborg Slot!


180 kr.