Sangeren fra Fyret

v/ Forfatter Knud Jakobsen  

onsdag 03. november 2021 kl. 19:30
1 gang
Komite 712 Ulfborg-Vemb

Onsdag den 3. november kl. 19,30  holder forfatter Knud Jakobsen foredrag i Maritimhistorisk Selskab på Sea War Museum Jutland i Thyborøn.

Foredraget hedder ”Sangeren fra fyret”, og bygger på Knud Jakobsens nye bog med titlen ”Sangeren fra fyret og krigshelten fra Agger”. Her bringer han spændende nye historier fra Første Verdenskrig, som aldrig har været fortalt før.

En af dem er titelhistorien, som også lægger navn til foredraget. Den handler om en tysk flyvermatros, der i oktober 1917 måtte nødlande 40 sømil fra land på grund af motorskade. I løbet af dagen drev flyet ind mod den jyske vestkyst, mens vejret blev værre og værre. På et tidspunkt kæntrede flyet, og observatøren omkom, mens piloten bevidstløs drev i land lige nord for Thorsminde.

Han var helt alene på en fremmed kyst i et forfærdeligt vejr, men i det fjerne kunne han se lyset fra Bovbjerg Fyr. Han satte kurs mod lyset og nåede frem efter tre timers vandring langs stranden. Dødeligt udmattet klatrede han op ad de lerede skrænter og bankede midt om natten på døren til fyret, hvor han blev modtaget som den fortabte søn.

Matrosen tilbragte 14 dage på fyret og sang dagen lang. Han elskede sang, og da han blev interneret i Odense, kom han i sommeren 1918 tilbage til Bovbjerg og gav koncert på Bovbjerg Badehotel.

Efter krigen lykkedes det ham at skabe sig en karriere som operasanger og refrainsanger i Tyskland. Det var en karriere, som tog en overraskende vending, som dog ikke skal røbes her.

I foredraget vil Knud Jakobsen ikke blot vise billeder af den syngende matros, men også lade tilhørerne lytte til nogle af de grammofonplader, han indsang.