Arkitektur og geometri

v/ Lektor Ivan Tafteberg Jakobsen  

tirsdag 03. marts 2020 kl. 19:00
1 gang
Viborg Folkeuniversitet

Hvorledes er virtuos arkitektur blevet til ved raffineret og elegant anvendelse af geometri?

Geometri og arkitektur har naturligvis altid været forbundet, men der er nogle sammenhænge, der er mere fascinerende end andre. Dette foredrag vil vise eksempler på, hvordan geometri og beherskelse af geometriske former har spillet en afgørende rolle for nogle af historiens mest ikoniske arkitekturværker. Hovedvægten vil ligge dels på oldtidens græske tempelarkitektur, hvor tilsyneladende rette linjer viser sig at være krumme, dels på den catalanske arkitekt Antoni Gaudís enestående arkitektur i Barcelona. Her gøres der virtuost brug af geometriske flader, der indtil da var usete i arkitekturen, og hvor tilsyneladende krumme linjer viser sig at være rette.
Foredraget forudsætter ingen særlige geometriske forkundskaber.

Ivan Tafteberg Jakobsen, lektor emeritus, Århus Statsgymnasium. Han har arbejdet i en længere årrække med grænseområder mellem matematik og andre discipliner, især arkitektur, landmåling og navigation i historisk belysning.


Tilmelding til ”Arkitektur og geometri” v/ Ivan Tafteberg Jakobsen sendes med angivelse af navn og mailadresse til Viborg Folkeuniversitet, Nygårdsvej 11, 8800 Viborg eller via mail med oplysningerne til viborgfolkeuniversitet@gmail.com. Skriv ”Arkitektur og geometri”. Overfør betaling via netbank til reg. nr. 7831 konto 123 8477 eller MobilePay nr. 94189. Husk at anføre ”Arkitektur og geometri”.
150 kr.