Kirkegårdsmiljøer i Nationalpark Skjoldungernes land: Tre ture i efteråret

v/ Karl-Johan Rubæk, Laura Jensen, David Høyer  

søndag 27. september 2020 kl. 14:00
3 gange
Mogens Petersen

Kirkegårdsmiljøer og deres omgivelser rummer store naturmæssige og kulturelle værdier. Udbredelsen af kendskabet til dem vil blive et fast inventar i folkeuniversitetets virksomhed.

 

Landets kirkegårde rummer – i snæver forstand – fortællingen om hvordan vi før og nu har indrettet vores syn på det sidste hvilested. Det gælder fx den landskabsmæssige placering (bl.a. knyttet til kirkernes tidligere kommunikationsmæssige betydning), beplantningen og udsmykningen på det enkelte gravsted. Men i mere bred forstand findes der også på og ved kirkegårdene fortællinger om de enkelte personer, der ligger begravet, om den nærliggende kirkebygning både udvendig og indvendig og om de bebyggelser og offentlige arealer, der typisk ligger tæt ved kirkegården og kirken.

Dette er blot eksempler på nogle af de emner, der fortælles om, når vi på disse ekskursioner aflægger besøg i de enkelte kirkegårdsmiljøer.

Turen varer ca. 2 timer og gennemføres en søndag eftermiddag, som regel fra 14-16. Deltagerne sørger selv for egen transport til og fra kirkegården. Gruppen af deltagere bliver begrænset ud fra vores Corona-regler for ture i det fri.

Der gennemføres tre ture her i efteråret og fire til foråret. Vi kan ikke love, at vi efterhånden vil komme alle nationalparkens kirkegårdsmiljøer igennem, men det vil være et kulturhistorisk tema, som vi agter at følge op på og formentlig sætte sammen til en brugbar samling beskrivelser, der kan være nyttig i den fremtidige formidling af Skjoldungelandets kirkegårdsmiljøer.

 

Program efteråret 2020:


Søndag  d. 27. september kl. 14.00-16.00 Karl-Johan Rubæk: 
Gershøj kirkegård. Klik på titlen for nærmere information om foredraget.

Søndag den 11. oktober kl. 14.00-16.00 Laura Jensen: Osted kirkegård. Klik på titlen for nærmere information om foredraget.

Søndag den 1. november 14.00-15.30,   David Høyer: Roskilde Domkirke – kongernes gravplads. Klik på titlen for nærmere information om foredraget.

 Pris ved tilmelding til alle tre ture: 200 kr. incl. entré til Domkirken. Herved spares 70 kr. Tilmelding nedenfor.

Men du kan også tilmelde dig de enkelte foredrag. For nærmere information herom, klik på foredragstitlerne.

  

For nærmere information om foredraget skal du henvende dig til Mogens Petersen,  mp@snegom.com, 4012 7280

 


200 kr. samlet for alle fire ture. Spar 70 kr.