Trækfuglenes gåder – 10.03.2020

v/ PhD i vildtbiologi Mark Desholm  

tirsdag 10. marts 2020 kl. 19:30
1 gang
Sydfalster Folkeuniversitet

Mark Desholm har en ph.d. i vildbiologi og har især arbejdet med trækfugle og disses interaktioner med vindmøller. Når han indsamler data til sin forskning, gør han flittigt brug af diverse tekniske hjælpemidler såsom radar, laserkikkert og termisk kamera. Han har for desuden taget pilotcertifikat for at kunne flyve med trækfuglene og mærke vinden og vejrets indflydelse på egen flyvende krop.

Hvor flyver de hen? Hvorfor standser nattergalene ikke bare ved Middelhavslandenes store spisekammer, men flyver den lange vej ned syd for Sahara? Hvordan finder de vej deroppe i nattens mørke? Hvilken rolle spiller aerodynamikken? Og hvorfor dukker der pludselig ekstremt sjældne fugle op i Danmark?

I foredraget vil vi, ud over at høre om de biologiske godbidder, også blive præsenteret for det væld af højteknologiske teknikker, som er udviklet til udforskning af dette felt inden for videnskaben. Det være sig ringmærkning, diverse former for elektronisk mærkning, akustisk- og infrarøde observationer samt radar og isotopanalyser.

Vi kommer bl.a. omkring disse emner:
  • Trækfuglenes gåder.
  • De sjældne fugles liv og færden.
  • Aerodynamik hos fugle.

Velkommen til en aften i selskab med de fascinerende trækfugle – almindelige som sjældne.