Hvorfor brænder regnskoven – 03.03.2020

v/ Forstmand, miljøchef i DLH Erik Albrechtsen  

tirsdag 03. marts 2020 kl. 19:30
1 gang
Sydfalster Folkeuniversitet

Vi bliver alle berørt, når vi på Tv er vidne til skovafbrændinger i Amazonas. For når regnskoven afbrændes, forsvinder dyreliv og biodiversitet. Samtidig påvirkes klimaet negativ, hvilket har betydning for alle mennesker på jorden. For de fleste er det derfor uforståeligt, at man ikke får sat en stopper for afbrændingerne.

For at forstå årsagerne til de voldsomme skovafbrændinger, skal man se de tropiske regnskove i en større sammenhæng, som bl.a. handler om samspillet mellem mennesker og natur. Der finder en kamp sted om rettighederne til at bruge naturressourcerne. Den politiske dagsorden for forvaltning af regnskovene har også stor betydning.

Tropeskovene var min arbejdsplads i mange år. Jeg har arbejdet for både FN og Danida samt en privat virksomhed, hvor tropeskovene var min dagligdag. Foredraget er en personlig fortælling om ca. 40 års erfaring fra tropeskovene, så I får besvaret nogle spørgsmål:

Hvad er en regnskov?
Hvem bruger regnskovene?
Er regnskoven ”jordens lunger”?
Hvorfor brænder regnskoven?
Kan vi bruge regnskoven på en bæredygtig måde?
Regnskov og udvikling – hvordan hænger det sammen?
Hvad har FN’s verdensmål med regnskovene at gøre?
Hvad betyder de for vores klima?
Kan vi gøre noget i Danmark?

I bliver præsenteret for facts om regnskovene og de folk der lever der, men foredraget er også krydret med anekdoter og billeder fra personlige oplevelser i Amazonas, Kenya, Ghana og Congo.