Nordboer, klimaændringer og Grønlands natur

v/ Uwe Lindholdt  

tirsdag 18. februar 2020 kl. 19:00
1 gang
Næstved Folkeuniversitet

Grønland, verdens største ø, har oplevet tre eskimoiske og en nordisk indvandring, og med den sidste blev Grønland en del af det norske og senere dansk-norske rige. Men hvorfor forsvandt Nordboerne? Var det klimaændringer, sygdomme, konflikter med eskimoerne eller udvandrede de bare til sidst?
Det fortælles der om til foredraget, hvor Uwe Lindholdt indvier os i historien om, hvordan Nordboerne levede og tilpassede sig forholdene i ca. 450 år i Grønland. Her hører vi også om, hvilke optegnelser der findes om Nordboerne, hvilke arkæologiske fund man har gjort, og om hvad de fortæller om deres tilværelse og forsvinden.
Uwe fortæller desuden om tidligere og nuværende klimaændringer i Grønland, og om hvordan det har påvirket og i dag påvirker mennesker, dyr og planter. Hvem bliver taber og vinder ved et varmere klima i Grønland?
Naturen i Grønland er arktisk, hvilket betyder skovløst og under 10 grader i gennemsnit i juli måned. Uwe fortæller om, hvordan de grønlandske dyr og planter har tilpasset sig det barske arktiske miljø, men også om hvordan de er sårbare over for menneskelige påvirkninger bl.a. i form af jagt, forurening og klimaændringer.
Noget af det, der kendetegner Grønland, er, at den korte men intense sommer præges af mange smukke blomster, der er tilpasset det arktiske klima. Derudover er isbjørnen et særkende, og den er det største rovdyr og indbegrebet af det vilde dyreliv. Den hvide isbjørn pryder Grønlands rigsvåben som symbolet for et vidtstrakt land, og landet rummer også andre særprægede dyr som moskusoksen, narhvalen, hvalrossen og spændende fugle, som Uwe vil fortælle om.


Tilmelding til Inger Søderdahl på telefon nr. 55 44 16 03
100,00