Kursusrække: Moderne nordisk litteratur

v/ Frantz Leander-Hansen  

torsdag 02. maj 2019 kl. 15:15
3 gange
Gribskov Folkeuniversitet og Helsinge Bibliotek

Kursusrække følgende 3 torsdage i maj: 2/5, 9/5 og 23/5.
Hver gang fra 15.15-17.00

På kurset analyseres tre moderne nordiske romaner fra Finland, Norge og Island. Undervejs giver Frantz Leander Hansen eksempler på, hvad der rører sig i de øvrige nordiske lande.

Første gang ser vi på den finske forfatter Rosa Liksoms roman Kupé nr. 6 (2011, Forlaget Tiderne Skifter). Den handler om en ung finsk kvindes møde med en 45-årig russisk mand, idet de kommer til at dele kupe på en togrejse fra Moskva til Mongoliet.

Hun foretager rejsen i forbindelse med sit studie, og han skal ude og arbejde i Mongoliet. Året er 1986, hvor Sovjet er ved at bryde sammen, og manden repræsenterer Rusland på godt og ondt, som Finland har haft og stadig har sit besvær med. Det er en stærk og temperamentsfuld roman, men også med megen humor.

Anden gang gælder det den selvbiografiske roman De urolige (2015), hvori Linn Ullmann fortæller om sine forældre, den norske skuespiller Liv Ullmann og den svenske instruktør Ingmar Bergman. Derigennem handler romanen også om forfatteren selv, idet vi får et billede af de betingelser, Linn Ullmann har haft for selv at blive kunstner.

Foredraget gør rede for romanens billede af forældrene, og samtidig for det selvportræt, som derigennem tegnes af forfatteren Linn Ullmann. Ligeledes diskuteres begrebet ’autofiktion’, som netop er litteratur skrevet direkte ud af forfatterens eget liv.

Sidste gang ser vi på den islandske forfatter Bergsveinn Birgisson roman Svar på Helgas brev (2010, C & K Forlag). Bogens fortæller er en gammel fåreavler, der bor på en gård et afsidesliggende sted i Island. Han skriver et langt brev til kvinden Helga, som han havde et intenst kærlighedsforhold til som moden mand, men han kunne ikke beslutte sig for hende.

Nu i en høj alder tænker han på, hvordan livet havde været, hvis han havde valgt hende. Romanen rummer smukke og barske beskrivelser af livet med fårene i den islandske natur, og der er stærke erotisk ladede beretninger. Den fine kærlighedshistorie er samtidig en beretning om det gamle og moderne Island.

Der er indlagt en pause, hvor der serveres kaffe/the/vand.

Deltagerne bedes selv anskaffe værkerne.

Ønskes der hjælp til bestilling af bøgerne gennem bibliotekerne, så send en mail i god tid til: folkeuniversitet@gribskov.dk


150,-