Madrid – et kunsthistorisk skatkammer

v/ Kunsthistoriker, Cand. phil. Inger Houbak  

torsdag 09. maj 2019 kl. 19:00
1 gang
Skive Kunstforening og Skive Museum

I Madrid finder vi tre meget store, forskellige og betydningsfulde kunstsamlinger; Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, Museo del Prado og Museo Reina Sofia. Foredraget indeholder en præsentation af de fantastiske hovedværker, som de tre museer byder på.
Først og fremmest skal vi se nærmere på ”Haven med de jordiske glæder” malet af den nederlandske maler Hieronymus Bosch og værker af den venetianske kunstner Titian, som både var kejser Karl V og sønnen Philip II’s ynglingskunstner. Titian var et stort forbillede for mange kunstnere, fx El Greco, som – til trods for at han er født på Kreta – i dag bliver betragtet som den spanske kunsts fader.
På Prado museet findes endvidere det berømte maleri ”Las Meninas” af Diego Velázquez, et forunderligt billede, hvor selve kompositionen gengiver samtidens grundlæggende magtstruktur og leger med barokkens forkærlighed for iscenesættelse og realisme.
1700-tallets store stjerne er Francisco Goya, der med sin rå realisme og sit direkte blik trækker tæppet væk under samtiden og peger mod modernismen, individualismen og den samfundskritiske kunst, som Pablo Picasso udforsker i sit verdensberømte maleri ”Guernica”, der hænger på Reina Sofia og gengiver en terrorhandlings gru og rædsel.

Andre store spanske kunstnere er Joan Miró og Salvador Dalí, som alle kan opleves i Madrid.

Ingen forhåndstilmelding – betaling ved indgangen. NB: Der er begrænset antal pladser.

Pris pr. foredrag 100 kr. (gratis for medlemmer af Skive Kunstforening).