Einar Már Guðmundsson i Havnens Hus

v/ Einar Már Guðmundsson  

onsdag 02. maj 2018 kl. 19:30
1 gang
Folkeuniversitet i Lemvig og Lemvig Træskibslaug

Den islandske forfatter Einar Már Guðmundsson kommer igen til Lemvig med sin fortættede fortællerenergi.

Han flår skindet af mørket og skærer hovedet af elendigheden og har hele universet under sine fødder. Jorden er rund, så derfor er vi alle i centrum. Som en anden Thøger Larsen åbner han vore sanser for hele kosmos. Einar Már Guðmundsson er blevet kaldt den mest islandske af landets nulevende forfattere, men han har samtidig et meget smukt og letforståeligt dansk sprog – og han har forkærlighed for Vestjylland og Lemvig.

Som en del af Kulturfestival ”Mørket” berettede han i 2009 om de islandske finansfyrsters hærgen på den nordatlantiske ø, hvor krisen satte dybe spor – alt sammen beskrevet i ”Hvidbogen”.

I 2012 fortalte han om sine ”Betragtninger over Fortællekunsten”, udgivet af Lemvig Gymnasium.

Og sidst i romanen ”Hundedage” berettede han om den danske eventyrer Jørgen Jürgensen, der udråbte sig til konge af Island – en historisk fortælling, hvor virkeligheden overgår fantasien. Eller som han siger: »Virkeligheden kommer hele tiden bag på realismen«. Hvor H.C. Ørsted talte om Ånden i Naturen, taler Einar Már om Ånden i virkeligheden. Og alle mærker vi da også ånden presse sig på efter mange stressende år i konkurrencesamfundet. Magien er jo ikke blot til pynt, lyder det i hans nye roman ”Pasfotos”, som lige er udkommet i denne måned.

”Pasfotos” er en rejseroman, en kærlighedsroman og en udviklingsroman, der tager os tilbage til Einar Már Guðmundssons egen ungdom i 70’erne. Her er boblende menneskeliv, glødende ungdom, sjove historier og grumme skæbner – det hele vævet sammen af Einar Már med velkendt snilde. Alting drejer sig om kærligheden, kan man både læse og føle, men man mærker også, at smerten altid er i nærheden.

Det er en meget stor oplevelse at høre Einar Már fortælle. Lemvig Folkeuniversitet har sammen med Lemvig Træskibslaug fået ham til at fortælle i Havnens Hus onsdag den 2. maj kl. 19.30. Alle er velkomne. Entre 50,-