MYSTERIET PÅ INDLANDSISEN

v/ Ivan Tafteberg Jakobsen, Lektor emeritus  

mandag 26. februar 2018 kl. 15:00
1 gang
Folkeuniversitetet i Nykøbing F

Lektor emeritus Ivan Tafteberg Jakobsen beretter om Peter Freuchen og den 1. Thule-ekspedition i 1912-13.  Ekspeditionen der var tæt på at ende i en katastrofe.

I 1912 krydsede fire mennesker, to danskere og to grønlændere, indlandsisen med hundeslæder i det nordligste Grønland to gange, fra vest mod øst og fra øst mod vest, i løbet af seks måneder i sommerhalvåret. De to danskere var Knud Rasmussen og Peter Freuchen, student fra Nykøbing Katedralskole, 1904.

Ekspeditionen måtte finde vej gennem is-ørkenen ved de samme metoder som sømænd i århundreder havde benyttet på havet – ganske få år før radiosignaler og flyvemaskiner fuldstændig ændrede vilkårene.

Tilbageturen kom tæt på at blive fatal, da navigationen viste sig at have en systematisk fejl, som førte ekspeditionen langt nordligere end det sted de sigtede mod, nemlig Thule. Opfattelsen hidtil har været, at de på grund af midnatssolen havde talt en dag for meget i deres datoregnskab og derfor navigerede forkert. Imidlertid viser beregninger nu på grundlag af Peter Freuchens observationsskemaer i den originale håndskrevne dagbog, at det forholdt sig anderledes.

Det var en formidabel indsats den 26-årige Peter Freuchen udførte på ekspeditionen. Uden nogen formel uddannelse stod han ene mand for navigationen på tværs af indlandsisen og rundt på østkysten, hvor han også forsøgte at udføre kartografiske opgaver i det landområde, der kun var meget sparsomt beskrevet af tidligere ekspeditioner.

Ivan Tafteberg Jakobsen har sammen med grønlandskender Jens Christian Worm Gotfredsen skrevet tobindsværket Mysteriet på indlandsisen, der udkom maj 2017.

Foredraget er arrangeret i samarbejde med Nykøbing Katedralskole.

 


Gratis